Kultura|

Danas (21.02.2024.godine) svečano je otvoren Centar za zdravo starenje Vogošća. Implementaciju projekta Centra za zdravo starenje Vogošća realizovaće Udruženje “Sahan”.  

Udruženje „Sahan“ planira, u Centru, realizovati kulturno – edukativne sadržaje, kreativne radionice, rad u sekcijama, obilježavanje značajnih datuma za zdravstvo, obilježavanje značajnih datuma vezanih za socijalnu zaštitu, prvu pomoć, obilježavanje državnih i vjerskih praznika, realizaciju rekreativnih programa i razvijanje volonterizma i međugeneracijske solidarnosti. Već u četvrtak 22.02.2024.godine planirane su brojne aktivnosti, kao što su društvene igre, preventivno korektivna gimnastika, radionica dekupaža i likovna sekcija.

Svečanost otvaranja uveličali su svojom pjesmom Hor “Ruže” iz Centra za zdravo starenje “Razigrani dani” Općine Centar, Halida Zeničanin i Muzički ansambl “Nota”.

Općina Vogošća, još od 2019.godine vodi aktivnosti na iznalaženju adekvatnog prostora sa ciljem osposobljavanja Centra za zdravo starenje, tako da je jedan dio prostorija Federalnog zavoda za PIO/MIO dodijeljen sporazumom na korištenje Općini Vogošća u cilju rekonstrukcije dijela zgrade u svrhu formiranja Centra za zdravo starenje Vogošća. Namjena Centra je da doprinese kvalitetnijem i sadržajnijem životu građana treće životne dobi, a to sve uz saglasnost i dogovor sa Udruženjem penzionera općine Vogošća.

Ukupna vrijednost izvedenih radova, koji su uključivali izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova na rekonstrukciji dijela etaže prizemlja sa uspostavom jednog poslovnog prostora-Centra za zdravo starenje i izgradnju nadstrešnice u postojećem objektu Doma penzionera u Vogošći, kao i opremanje enterijera, koje je izdvojila Općina Vogošća kao investitor iznose 182.920,78 KM sa uračunatim PDV-om.

Centar se nalazi na adresi Branilaca vijenca broj 2 u Vogošći, i radno vrijeme je od 9 do 15, svakog radnog dana.

Comments are closed.

Close Search Window