Kultura|

Avdo Gljiva, Predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća primio je Ahmeda Hidu, Predsjednika Udruženja logoraša Općine Vogošća.

Razgovarano je o aktuelnoj problematici vezanoj za status preživjelih logoraša, njihovih porodica i porodica onih koji su u ubijeni u agresorskim logorima tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine.

-Zahvalan sam predsjedavajućem Općinskog vijeća koji se, zajedno sa načelnikom naše lokalne zajednice, uvijek nalazio pri ruci da pomogne u provođenju naših programskih ciljeva i rješavanju drugih, statusnih, pitanja koje nameće tekuća praksa, kaže Ahmed Hido.

-Dogovoreno je da se u vremenu pred nama, na više nivoe vlasti, izvrši dodatni pritisak koji bi doveo do usvajanja Zakona o žrtvama torture kojim bi značajnije bila uređena pitanja onih na čijim leđima se pisala istorija Bosne i Hercegovine, odnosno pitanja koja nas danas onemogućuju da lakše i ugodnije živimo.

-Uderuženje logoraša je jedna od agilnijih organizacija koja djeluju na području naše općine, kaže Avdo Gljiva.

-Nemjerljiv je njihov doprinos u dokumentovanju golgota kroz koje su tokom minulog rata prolazili prisilno zatočeni civili. Spomen obilježje čiju su izgradnju inicirali govori o 400 ubijenih logoraša. O svemu što se dešavalo na okupiranom dijelu Vogošće ali i drugim prostorima širom naše zemlje još snažnije ćegovoriti Muzej stradanja građana BiH na prostoru Pansiona “Kon-Tiki” na Vogošćanskoj petlji, u sklopu kojeg se nalazi logor “Bunker”, a čije su osnivanje inicirali, te uz pomoć Memorijalnog centra i Vlade Kantona Sarajevo, započeli uređenje. (E. Muračević)

(Preuzeto sa: https://bosnainfo.ba/vogosca-gradice-se-muzej-stradanja-gradjana-bih-na-ledjima-logorasa-pisala-se-nasa-istorija/ )

Comments are closed.

Close Search Window