Kultura|

Veterani Odreda „BOSNA“ ovog aprila obilježavaju 32. godišnjicu osnivanja ratne Specijalne jedinice MUP-a RBiH. I ove godine članovi Udruženja, čuvajući sjećanje na 81. saborca, koliko ih je dalo život u odbrani BiH od agresije, okupili su se u školi OŠ „Mirsad Prnjavorac“, koja nosi ime jednog od njih.

Vogošćanske osnovne škole u svojim nazivima nose imena heroja koji su svoje živote dali u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu. I ne samo da nose njihova imena nego aktivno održavaju živim sjećanje na njih. Tako je polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje u OŠ „ Mirsad Prnjavorac“ odata  počast rahmetli Mirsadu Prnjavorcu, patrioti koji je dao svoj život u odbrani naše zemlje i prosvjetnom radniku po kome ova škola nosi ime.

Ovaj izuzetni čovjek i borac bio je pripadnik specijalne jedinice MUP-a RBIH „Odred Bosna“. Poginuo je 6. decembra 1992. godine na prvim borbenim linijama u Azićima. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Obilježavanju su prisustvovali pripadnici odreda „Bosna“, članovi porodice Mirsada Prnjavorca, te općinski načelnik Migdad Hasanović. Načelnik Hasanović je tom prilikom govorio o tome da je, heroj čije ime nosi njihova škola, svojim primjerom svojim učenicima održao najvažniju lekciju o životu, a zatim je govorio o potrebi očuvanja sjećanja na heroje.

Ovo obilježavanje zaokruženo je i umjetničkim programom, a ispred Udruženja „Bosna“ prigodne poklone uručili su učenicima čiji su literarni radovi bili najuspješniji na konkursu raspisanim za ovu priliku. Prvo mjesto zauzela je Zahra Hodžić, drugo Ilda Mehić, a treće Nađa Fazlić.

Comments are closed.

Close Search Window