Kultura|

Kino sala JU KSC Vogošća u ponedjeljak 15.04.2023.godine bila je mjesto gdje je Svečanom akademijom obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na ovaj način Vogošća je  iskazala svoje opredjeljenje da se nikada ne smije zaboraviti ni agresija na našu domovinu, ali ni herojski otpor koji je toj agresiji pružila upravo Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Organizator Svečane akademije povodom ovog praznika bili su Udruženje demobilisanih boraca općine Vogošća i Koordinacija boračkih organizacija Općine Vogošća, uz podršku Općine Vogošća, udruženja „Haber“ i „Muzeja hrabrosti“.

U prigodnom programu redali su se izuzetno dostojanstveni i emotivni nastupi vogošćanske mladosti, škola i udruženja. U programu su učestvovali hor Srednjoškolskog centra Vogošća i Amila Grbo. Svoje literarne radove pročitali su Amina Aščić, Mahir Kopić i Edna Rahoveci Prisutnima se obratio i Općinski načelnik Migdad Hasanović koji nije krio ponos zbog načina na koji se u Vogošći njeguje kultura sjećanja, zbog načina na koji Vogošća pamti svoje heroje, a posebno zbog činjenice da generacije koje dolaze ostaju opredjeljene da se suprotstave svim pokušajima da se institucionalizira zaborav. Ipak je upozorio i na činjenicu da je premalo ljudi došlo na obilježavanje ovako značajnog datuma i podsjetio da pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine nisu znlai ni za umor, ni za glad, ni za hladnoću, ni za vrućinu, pa tako ni mi danas nemamo pravo na raznorazne izgovore kada trebamo da im odamo dužnu počast. U sličnom tonu govorio je i Omer Hasanović ispred Koordinacije boračkih organizacija, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i nosilac najvećeg ratnog priznanja, Zlatnog ljiljana.

Prije Svečane akademije delegacije su položile cvijeće ispred Centralnog spomen obilježja na Trgu Branilaca Vogošće, a zatim i ispred spomen obilježja logorašima i civilnim žrtvama rata.

Comments are closed.

Close Search Window