Kultura|

Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenim logorašima Općine Vogošća, 06.05.2024.godine otpočeo je godišnji skup logoraša u znak sjećanja na sve koji nisu preživjeli vogošćanske logore. Tom prilikom okupljeni su se prisjetili da je kroz te logore prošlo više od 800 logoraša od kojih polovina nije doživjela da budu oslobođeni.

Predsjednik Udruženja logoraša Vogošća Ahmed Hido, istakao je koliko je značajno stalno podsjećanje na stradanja logoraša, a vrlo emotivno je govorio o pojedinačnim stradanjima i užasima kroz koje su zatočenici vogošćanskih logora prošli. Prisutnima se obratio i općinski načelnik Migdad Hasanović koji je naglasio da su ovakva obilježavanja način da se od zaborava sačuvaju činjenice o stradanjima, ne da bi se svetilo, nego da iz prošlosti izvlačimo pouke. Okupljenima se obratio i Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

U okviru obilježavanja Mejra Kljajić i Adnan Bećiragić pročitali su svoje literarne radove, a nakon toga su im uručeni prigodni pokloni. Istovremeno je obilježen i Dan dobitnika najvećih ratnih priznanja, Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke.

Nakon polaganja cvijeća u Velikoj sali Općine Vogošća održana je promocija knjige “Mogu nam uzeti živote ali ne mogu dušu” autora Eseta Muračevića, o kojoj joj govorio kao promotor Alija Gluhović – Brkanić.

U okviru obilježavanja Dana logoraša predstavnici Memorijalnog centra Sarajevo predstavili su projekta Memorijalnog centra stradanja građana na prostoru “Kon – Tiki”.

Comments are closed.

Close Search Window