Kultura|

Kolona sa tabutima 14 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici na svom putu prema mezarju Potočari, zastala je i u Vogošći. Nešto iza 11 sati u utorak 09.07.2024.godine, nakon zaustavljanja u Ilijašu kolona je stala u Jošaničkoj ulici, ispred zgrade Općine Vogošća pružajući priliku brojnim Vogošćanima da se oproste od žrtava genocida.

Vogošća ima posebnu vezu sa Srebrenicom i sa posebnim pijetetom uvijek doživljava obilježavanje stradanja Srebrenice. Ne treba zaboraviti da je nekoliko hiljada preživjelih stanovnika Srebrenice, nakon stravičnog zločina počinjenog nad njihovim najmilijim utočište pronašlo baš u Vogošći. Mnogi od njih su se u Vogošći i trajno nastanili i danas su, zajedno sa svojim komšijama, izašli da isprate tužnu povorku.

U takvim prilikama nemoguće je sakriti emocije, a okupljeni Vogošćani se nisu ni trudili da ih sakriju. Ispratili su posmrtne ostatke žrtava genocida dalje prema Sarajevu pripremajući se da i u Vogošći obilježe godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Comments are closed.

Close Search Window