Uprava|

Kantonalna uprava civilne zaštite KS: Upozorenje za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od obilnih kišnih padavina i jakog vjetra

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od obilnih kišnih padavina i jakog vjetra.

Navode da se prema prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u periodu od 21.07. do 23.07.2023. godine na području Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra i gradom. Dodaju da je Zavod izdao narandžasto upozorenje za lokalne pljuskove, praćene grmljavinom i pojačanim vjetrom i gradom za vremenski interval od 21.07.2023. godine od 16:00 sati do 22.07.2023. godine do 23:59 sati i da loklano može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom i da se očekuje vjetar brzine 45-65 km/h.

„Upozoravaju se sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve“, navode iz KUCZ.

Opširnije na: shorturl.at/bcvSZ

Comments are closed.

Close Search Window