Kultura|

U organizaciji udruženja Antifašista i boraca NOR-a Vogošća, danas je obilježena 82. godišnjica polaska Igmanskog marša i sjećanje na formiranje prve partizanske Crnovrške čete. Na trgu u ulici Spasoje Blagovčanina, gdje se nalazi spomen obilježje učesnicima Igmanskog marša, predstavnici Općine Vogošća i udruženja položili su cvijeće i odali počast hrabrosti i istrajnosti svima onima koji su u januaru 1942. godine krenuli put Igmana prema slobodnoj teritoriji.
Na početku obilježavanja govorio je i predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodno – oslobodilačkog rata 1941-1945 Vogošća Refik Softić koji je iskazao zadovoljstvo i zahvalio se učesnicima ove sada već tradicionalne manifestacije. Također, prisutnima se obratio i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović koji je istakao bitnost obilježavanja ovog događaja. Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić naglasio je važnost obilježavanja događaja iz NOR-a i čuvanje tekovina NOB-a. Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Mirsad Čatić kazao je kako je sretan što naš narod može slaviti samo pobjede i na taj način se borimo za svoju budućnost.
Ono što je posebno sve oduševilo jeste i prisustvo Albina Pibernika jedinog preživjelog učesnika Igmanskog marša koji ima 93 godine.
Studentica i članica UO ovog udruženja Erna Menzilović predstavila je referat o polasku Igmanskog marša, dok je Zapis borca Prve proleterske brigade pročitala učenica SŠC Vogošća Uma Biđević. Među učesnicima bio je Davud Dučić i Amar Ferhatović koji su izveli pjesmu „Konjuh planinom“. Druženje je nastavljeno na lokalitetu Grabljive njive gdje su se okupili učesnici marševske kolone kojima niske temperature i snježne padavine nisu bile prepreka da pješke pređu dionicu dugu 5 kilometara.

(Članak je preuzet sa web portala RTV Vogošća)

Comments are closed.

Close Search Window