Kultura|

Od 13.03.2024.godine počeli su radovi na prostoru „Kon-Tikija“, nekadašnjeg zloglasnog logora Kod Sonje u Vogošći. Projekat uređenja i adaptacije ovog prostora je Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz 2006. godine, naveden kao jedan od podprojekata mapiranja opsade Sarajeva 1992-1995. Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Kantona Sarajevo su krajem 2022. godine otkupili zemljište i prateće objekte.

U februaru 2023. godine izvršena je primopredaja i prostor i objekti dati su na upravljanje Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centru Sarajevo (MCS).

Radove će izvoditi firme Centar Han d.o.o. Sarajevo, Eko Teh d.o.o. Sarajevo i Kolinvest d.o.o. Sarajevo. Ovaj početak radova predstavlja važan korak u obnovi ovog povijesnog mjesta, navodi se u saopćenju Memorijalnog centra Sarajevo.

Početku radova prisustvovali su ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović, kao i direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov.

Ministar Osmanović je izrazio nadu da će ovakav način brige za kulturu sjećanja dovesti do podizanja brojnih optužnica protiv ljudi koji su činili zvjerstva i istakao je da je njegova generacija kreirala čudo bosanskog opstanka, a da je na novim generacijama da izgrade čudo bosanskog opstanka.

Načelnik Hasanović je iskoristio priliku da pozdravi prisutne Ahmeda Hidu i Eseta Muračevića, ljude koji su prošli kroz zločinačke logore, rekavši da mu je drago što se ovakav projekat pokreće dok  još ima živih svjedoka zločina koji su rađenu u logorima.

Direktor Memorijalnog centra Kulanić najavio je da će ovo biti Muzej stradanja u kojem će biti dokumentovana zvjerstva činjena u svim logorima u Bosni i Hercegovini.

Comments are closed.

Close Search Window