Kultura|

U organizaciji JOB „Unije Veterana“, a uz podršku Općine Vogošća na Kobiljoj Glavi je  obilježena 32. godišnjica „Bitke za Orlić“. Prije trideset i dvije godine, osmog juna 1992.godine vođena je jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva. Bitka u kojoj su veliku pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića. U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. Tom prilikom su svoje živote za oslobađanje Orlića dali Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ.

O značaju ove bitke i njenim dalekosežnim posljedicama kada je odbrana grada u pitanju govorio je Salem Numanović predsjednik UO JOB Unija veterana obrativši se, prvenstveno djeci sa porukom da se ne smije zaboravitida je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila izložena agresiji pet armija i d aje pobijedila.  Okupljenima se obratio i općinski načelnik Migdad Hasanović podsjećajući da je Bitka za Orlić veličanstvena ne samo po strateškom značaju te pobjede za odbranu Sarajeva, nego i zbog načina na koji su se ptariote tada oduprle agresoru. Naglasio je da se o čudu bosanskog otpora mora stalno govoriti jer je šutnja investiranje u novu agresiju kojoj bi, u slučaju zaborava, ponovo bili izloženi.

Pročitana su i dva nagrađena literarna rada Merjem Salihović i Merjem Halilčević, učenica Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave. Hor i recital ove škole se takođe uključio u obilježavanje ovog posebnog datuma, a dodijeljenu si nagrade učenicima ove škole koji su bili najbolji na ovogodišnjem tradicionalnom krosu. Nagrade su dobili u kategoriji djevojčica, četvrti i peti razred Nedžla Omerović (prvo mjesto), Đipa Lamija (drugo mjesto) i Iman Aladžuz (treće mjesto). U kategoriji šestih, sedmih i osmih razreda razreda pobijedila je Amna Kobiljak, druga je bila Naida Kovačević, a treća Adela Hodžić. Kada su dječaci u pitanju u kategoriji petih i šestih razreda prvo mjesto pripalo je Kapo Sinanu, drugi je bio Davud Čaldarević, a treći Ali Hadžić. Među šestim, sedmim i osmim razredima pobjedio je Irfan Kazaz, a za njim slijede Muhamed Abazi (drugo mjesto) i Davud Zuko (treće mjesto).  Nakon toga su brojne delegacije položile cvijeće na Spomen obilježje sa upisanim imenima devedeset i devet šehida sa Kobilje Glave. Datum sjećanja na bitku vođenu za brdo Orlić ujedno se obilježava i kao Dan Mjesne zajednica Kobilja Glava.

Comments are closed.

Close Search Window