Uprava|

U povodu Dana Općine Vogošća 24.juna, u Kino Sali JU KSC Vogošća održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća. Prije same sjednice delegacije boračkih udruženja, institucija vlasti, političkih subjekata, te same Općine Vogošća položile su cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima. Cvijeće su delegacije položile i na spomen obilježje civilnim žrtvama rata općine Vogošća.

Na sjednici su govorili Općinski načelnik Migdad Hasanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Avdo Gljiva. Načelnik je podsjetio na realizovane projekte iz prethodnog perioda, ali najavio i nove projekte koji su u pripremi. Inače, 24.juni je dan kada je 1952.godine Vogošća postala zasebna administrativno – teritorijalna jedinica, a 24.juna 1992. formirani su Vogošćanski odredi.

Na samoj Svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade Općine Vogošća. Najveće općinsko priznanje, Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća dobili su Eset Muračević, Dženana Bešlija – posthumno i Spomen soba šehida i poginulih boraca i muzeju hrabrosti općine Vogošća.. Plaketa “Humanista godine” dodijeljena je Hadžiji Halidović i Emiru Spahiću, a  “Zahvalnicu Općine Vogošća” dobili su: Amir Zunđa, Edhem Smailhodžić,  Jasmin Žigić, Anes Džunuzović, Šemsa Sulejmanović, Udruženje „Mali svijet“, Kenan Magoda, Ženski nogometni klub Vogošća, Emir Zunđa, Adnan Kantić, Ansambl Nota Vogošća, Elvir Sučeska, Salih efendija Ćato, Halid Kobiljak – posthumno, Arif Kadrić – posthumno i Kemal Ramić. Na Svečanoj sjednici nastupili su i članovi Ansambla „Nota“.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, a u organizaciji Udruženja Ratnih vojnih invalida općine Vogošća, takođe je upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježja, kao i čitanje imena vogošćanskih šehida, te čitanje literarnih radova.

Povodom Dana Općine Vogošća upućene su brojne čestitke građanima općine Vogošća.

Comments are closed.

Close Search Window