Uprava|

U petak 13.09.2024.godine u Vogošći je održana simulacija glasanja s uređajima za skeniranje glasačkih listića i izravnim prijenosom rezultata. Vogošća je jedna od sedam gradova i općina u kojima je planirano da se održi ova simulacija je da se održi u okivru USAID-ovog projekta “Podrška izbornom integritetu u BiH”. U Općini Vogošća ista će se održati u WOG centru u petak, 13.09.2024. godine, u vremenu od 10:00 do 13:00 sati.
Cilj simulacije je poboljšati integritet i transparentnost izbornog procesa, podići svijest o korištenju tehnologije na dan izbora te upoznati birače u BiH s korištenjem tehnologije prije dana izbora.
Građani su imali priliku učestvovati u simulaciji glasanja i naučiti kako tehnologija za skeniranje njihovih glasova funkcionira.
Glasački listići su sadržavali imena popularnih nogometnih klubova i igrača u BiH, kao i popularne međunarodne filmove iz 80-ih, 90-ih i 2000-ih. Testni/glasački listići imali su slične karakteristike kao i listići na dan izbora, uključujući prije svega veličinu, broj entiteta i kandidate.
Cilj je omogućiti da dan izbora prođe što je uspješnije moguće, tako što će barem neki birači imati priliku isprobati novu tehnologiju.

Comments are closed.

Close Search Window