Sport|

U četvrtak, 22.08.2024. godine, svečano je otvoren rekonstruisani stadion “Hakija Mršo” u Vogošći. U okviru rekonstrukcije izvršena je potpuna zamjena konstrukcije terena, gdje je loše tlo zamijenjeno odgovarajućim kamenim materijalom i na takvu pripremljenu podlogu postavljena je vještačka trava. Površina ugrađene trave iznosi oko 8.100 kvadratnih metara. Nabavljeni su i postavljeni novi golovi i druga oprema. Svi ugrađeni materijali i oprema su u skladu sa EU normama. Na glavnom terenu izveden je potpuno nov drenažni sistem, te je ugrađeno oko 1200 metara drenažnih i kolektorskih cijevi, sa ispustom u recipijent.Izvršeno je i uređenje pomoćnog terena i to na način da je iskoristivi dio humusa sa glavnog terena prebačen na pomoćni, rasplaniran i pripremljen za sjetvu trave kako bi bio spreman za korištenje.

Radove je izvodila grupa ponuđača “Niskogradnja Durmić” d.o.o. Ilijaš i “Pejkom” d.o.o. Beograd.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 771.967,10 KM sa PDV-om, a finansirani su sredstvima Vlade Federacije BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Budžeta Općine Vogošća. Iz Budžeta Općine Vogošća obezbijeđena je oko trećina potrebnih sredstava, a sredstva od viših nivoa vlasti, dobrim dijelom su obezbijeđena zahvaljujući kvalitetno pripremljenoj projektnoj dokumentaciji, te kontinuiranim apliciranjem na javne pozive.

Nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Na svečanom otvaranju, između ostalih, govorili su općinski načelnik Migdad Hasanović i ministar u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i tom prilikom su najavili da se na ovome neće stati i da se vrlo brzo kreće sa sljedećom fazom ovog projekta. Fazom koja bi mogla uključivati izgradnju još dvije tribine i postavljanje reflektora.

Comments are closed.

Close Search Window