Na vrh

Obilježena godišnjica Bitke za Poljine

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća na lokalitetu Sjenička kosa, 30.07.2020.godine obilježena je dvadeset i osma godišnjica Bitke za Poljine. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka.

Na obilježavanju Bitke za Poljine govorio je i gospodin Salem Numanović, učesnik bitke i predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća. Emotivno i nadahnuto se prisjetio herojstva boraca sa Poljina i njihove spremnosti da se žrtvuje i ono najdraže i da se nastavi dalje sa borbom za slobodu Bosne i Hercegovine. Podvukao je da je pravi način da se i dalje borimo za Bosnu i Hercegovinu na ovakvim okupljanjima, kako se ne bi opet desilo da iza brojnih genocida nad Bošnjacima ne ostane ni pomen na ta stradanja.

O značaju spomen obilježja i ovakvih manifestacija govorio je i Općinski načelnik Edin Smajić koji je istakao da je istina najjače oružje svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je da nama treba samo da stalno ističemo činjenice i ništa drugo i da znamo da još uvijek postoje oni koji bi željeli izbrisati ili podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da se bitka protiv takvih dobija u velikim utakmicama i na velikim stadionima, a da su sitna trvenja među probosanskim strankama kontraproduktivna i, u najboljem sčučaju, za nivo kantonalne lige.

U više navrata, prilikom ovog obilježavanja, pomenut je značaj Sjeničke kose za odbranu cijelog Sarajeva. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim. Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Vehbija efendija Makić proučio je Jasin.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana