Na vrh

Obilježena godišnjica Bitke za Poljine


U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća na lokalitetu Sjenička kosa, 31.07.2019.godine obilježena je dvadeset i sedma godišnjica Bitke za Poljine. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka.

Ovom prilikom otkrivena je Spomen ploča šehidima specijalne jedinice „Bosna 4“ Mostar, a tom prilikom obratio se ratni komandant ove jedinice, gospodin Mušan Kovač. Specijalna jedinica „Bosna 4“ učestvovala je u borbama čiji je cilj bio deblokada Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša 1995.godine.

Na obilježavanju Bitke za Poljine govorio je i gospodin Salem Numanović, učesnik bitke i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća.

U više navrata, prilikom ovog obilježavanja, pomenut je značaj Sjeničke kose za odbranu cijelog Sarajeva. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim. Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen obilježju Sjenička kosa, Zahir efendija Kahriman proučio je Jasin.

Copyright @ 2015 by INAF | Sva prava zadržana